0
20 milyon kredi kartı davalık. Her eve 1.5 icra dosyası düşüyor. İş bulamayan ve borcunu ödemeyenlerin üzerini bankalar da çizince bunalım çizmeyi aşıyor.

Başta hükümet olmak üzere hiç kimsenin borçlu vatandaşa yardımcı olmadığını söyleyen MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, “Adalet Bakanlığı kaynaklarına göre 20 milyon kredi kartı ve çek senet dosyası davalık. Dolayısıyla Türkiye’de 19 milyon 500 bin ailenin var olduğunu düşünürsek her eve bir buçuk icra dosyası düşüyor. Vatandaşlarımız çareyi intihar etmekte bulacak” dedi. Türkiye’de  icra dosyalarının kanayan bir yara olduğunu belirten MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, “ Çek kanununda düzenleme yapıldıktan sonra ödenmeyen çeklerin tutarı yüzde 100 arttı. Ödenmeyen çeklerin parasal karşılığı da 10 kart arttı. Baştan beri söylüyoruz gelin bir fon kuralım bu fona bankalarda ortak olsun.

Sürece harcandıHükümet İşsizlik Fonu başta olmak üzere çeşitli fonlardan aldığı paraları buralarda değerlendirmeli” diye konuştu.   Hükümetin fonlardan elde edilen gelirleri çözüm sürecine harcadığını ve vatandaşı düşünmediğini ifade eden Işık, şöyle konuştu:  “Çözüm sürecine harcayacağına buraya ödesinler, vatandaş buradan kredi alsın borcunu ödesin teklifi getirmiştik o zaman. Bunu da kabul etmediler. Vatandaş gidip de özel ya da kamu bankasından kredi de alamıyor çünkü üzeri çizilmiş. İşi de yok, borcunu da ödeyemezse ne yapacak? Şimdi intihar sayılarında artış bekleniyor. Çok ciddi sosyal sorunla karşı karşıyayız.”  Dershanelere olan borcu nedeniyle intihar edenleri gündeme taşıyan Başbakan’ın bu sosyal yarayı görmediğini de ileri süren Işık, “Başbakan dershane borcunu ödeyemediğim için çocuğum intihar etti deyince bunu gündeme taşıyorlar. Tamam, bu da gündeme alınsın ama diğerleri bu ülkenin vatandaşı değil mi?” dedi.

8 yılda 200 intihar
Neredeyse her gün duymaya alıştığımız intihar vakaları ciddi boyutlara ulaştı. Sebepleri arasında farklı sorunlar yatsa da intihar vakaları genellikle belli gruplar arasında görülüyor. İstatistiklere göre en çok banka borçluları, asker, polis, öğretmen ve diğer memurlar intihar ediyor. Kredi kartı borcu sebebiyle son 8 yılda 200 kişi canına kıydı. 10 yılda ise 934 asker, 325 polis ve 34 öğretmen intihar etti.  Türkiye’nin intihar olaylarında dünyadaki sıralaması ise 79. Uzmanlar, genel şiddetin artması, ekonomik sebepler ve mesleki sıkıntıların intiharı tetiklediğine dikkat çekiyor.

Yorum Gönder

 
Top