0
Son yıllarda Ortadoğu coğrafyası üzerine yapılan dış müdahaleler bölgede büyük sorunları da beraberinde getirdi. Özellikle Türklerin yaşadığı bölgelerde değiştirilmek istenen demografik yapı son zamanlarda daha da artmış durumda. ABD merkezli sürdürülen ‘demokrasi’ operasyonunda Kürtlerin etkinleştirildiği ve olmayan bir devletin projelendirildiği görülüyor.

Yaşanan bu gelişmelerden dolayı Güney Azerbaycan Türkleri çok sert bir bildiri yayınladılar. İran, İsrail, Irak, Suriye ve ABD’nin sert sözlerle eleştirildiği bildiride, Türk kimliğine yönelik saldırıların ve bölgenin “Kürtleştirme operasyonuna” tepki gösterildi.

İşte Güney Azerbaycanlı Türklerin o sert bildirisi:
“Tebriz Sesi: Azerbaycan Türk milleti, Öğrenciler,İşçiler,Kadın Hakları Aktivistleri Ve Azerbaycan Milli Hareketinin Gençleri

Son günlerde Batı Azerbaycan eyaletine yerli bir Türkün vali olarak tain olunması, gerçi Azerbaycan milli hareketi açısından İran devletinin Azerbaycan’lılara karşı olan asimilasyon ve ayrımcı politikaları hiç bir değişiklik olacağına inanmıyor, ve İran devletininin milli faallara baskıları günden güne artmaktadır, fakat İran devleti ve onun iç işler bakanlığının yerli olmayan ve Kürd kökenli olan bir vali adayının Batı Azerbaycan’a atanmasından vaz geçmesi, Azerbaycan milli hareketinin ortak ve düzenli hareket etmesi ve bu hareketin siyasi iardesinin göstergesidir.

Gün gibi aydındır, ve orada yaşayan her kes biliyor ki, Azerbaycan’ın batı bölgesinde nüfus sayımı Kürdlerin lehine değişme politikası İran devlet, Kuzey Irak yönetimi, ABD ve İsrail devleti tarafından yürütülmektedir ve bunun sonucunda Azerbaycan Türkleri ve Türkiye arasında azınlıkta oluşan Kürdleri yerleştirmek istiyorlar ve bu güçlerin hepsi bu bölgede Kürd kartını kendi çıkarları doğrultuda kullanıyorlar. Ancak bu kez de Azerbaycan’lıların zamanında davranması onların kirli oyunlarını gün ışığına çıkarttı.

güney-azerbaycan-türkleri

Batı Azerbaycan’a ilk defa yeli olmayan bir Kürdün valı olarak atanmasının haberi ilk günlerden beri Türkiye’nin güneyinde ki Kürd guruplar, Kuzey Irak’takı Kürd yönetimi ve onlara bağlı olan mediyalrda çok büyük bir mutlulukla kabullenerek, sankı Batı Azerbaycan Kürdüstanmış gibi haberlerin yayıp reklam ediyorlardı ve bu hususta Ruhanı hükümetini övüyorlardı. Lakin bunlar Azerbaycan milli hareketinin siyasi gücü ve varlığını unutmuşlardı ve belki de önemsemiyorlardı.

Fakat işin ilginç noktası bu aşamada Türkiye, Irak ve Suriye deki Kürdlerin bu olayı yakından izlemeleri ve Kürd bir valinin atanmasının desteklemeleriydi. Ne yazık ki bu hassa aşamada bazı siyasi guruplar e şahıslar konuyu görmezden geliyorlardı veya bir birlerine karalayarak ortamı gerginleştiyorlardı. Ancak Güney Azrbaycan’dakı halk dışarıdakı saçma sorunları önemsemiyerek konunun hassaslını fark ederek tıpkı 2006 ve son Urmu gölü olayları gibi her türlü Tahra’nın yanlış kararlarına hazırlıklı olduklarıı gösterdiler. Binlerce gece bildirileri, CD ler ve yüzbinlerce telefon mesajları Batı Azerbaycan’da yayıldı. Ayrıca Azerbaycan’ın diğer şehirler ve bölgelerinden, özellikle Tebriz ve Erdebil’den gelen destekler İran devletine gereken mesajları vererek onlara kendi kderleri hakkında duyarlı olduklarını gösterdiler.

İran devleti yetkileri bu durumu görünce her türlü yanlış bir karar sonucunda yüzbiner veya milyonlarca Azerbaycan Türkünün sokaklara olacağını fark ederek bu karardan vaz geçtiler.

Azerbaycan Türk Milleti:

Biz iyi biliyoruz yeni atanan vali ne kadar da Yerli olursa ancak bu adam ırkçı Tahran rejimine bağlıdır fakat Azerbaycan’lıların itirazlarının esas nedenler ve sonuçlarını şöyle sıralaya biliriz:

1- Batı Azerbaycan nüfusunun Azerbaycan Türklerinden, Kürdlerin lehine değişme politikası İran ve Kuzey Irak Yönetimi tarafından ciddi olarak izlenmekte ve yürürtülmektedir.

2- Irak,Türkiye ve Suriye Kürdleri demokrası ve insan hakları söylemleri altında topraklarımıza göz dikmişler ve bunun için her işe özellikle kan dökmeye hazırlardılar.

3- Türkiye’deki bazı sol guruplar bölgedeki terör guruplarla çok yakın ilşkiler ve temasladırlar ve bu durumda Azerbaycan’lıların moralını düşürmek için bu terör guruplarının sankı Türk devleti yer almış gibi gösterecekler.

4- Bazı sözde Azerbaycan gurupları İran şemsiyesi altında fealiyet ederek Batı Azerbaycan konusunda tamamen pasif hareket ediyorlar ve kimi zaman Kürd gurupların özellikle Avrupa’da elde etmesi üçün bu projede o gurupların yanında yer almaktadırlar.

5- Dinç ve medeni itirazlar sonucunda Azerbaycan milli hareketi gösterdi ki önemli zamanlarda bir araya gelmeği beceriyorlar.

6- Bu olay gösterdi ki Azerbaycanlılar önemli zamanlarda birliklerini koruyrlar ve kahraman Tebriz ve diğer şehriler ve bölgeler her zaman Batı Azerbaycan konusunda duyarlı olup ve gerektiği zaman mudahile edecekler.

7- İran devleti ve onun iç işler bakanlığının bu durumda temkinli davranması Azerbaycan milli hareketinin Azerbaycan’lılar içinde ne kadar etkiye sahip olduğunu gösterdi ve bu hareket istediği zaman halkının yanında olduğunun ve halkın onu desteklediğini gösterdi.

8- Defalarca şahit olmuşuz ve bu kez de buna şahit olduk, yerel yetkililer duyarlı olmaları ve halkının yanında olmaları başarının Azerbaycan Türklerine armağan etdi, ve inanıyruz ki hassas zamanlarda bu yetkililer kendi halkının yanında yer alacaklar.

9- Bu kez de medyanın önemli, Teşkilatlanma ve örgütlenmeni önemi her kese özellikle buna karşı olanlara isbat olundu.

Son olarak bu başarını bütün Azerbaycan halkına tebrik ediyoruz. Özellikle bazı milli faallar hiç beklentileri olmadan topraklarına olan sevdalarından dolayı gece ve günüz bilmeden çalışıyprlardı. Ayrıca bazı Kürdçü terör guruplarına Azerbaycan topraklarına göz dikdikleri halde gereken cevabı alacaklarını söyliyoruz ve onları kendi topraklarında Kürd halkına hizmet etmelerin tavsiye ediyoruz. Üstelik onların yanlış adımları her kesten çok Azerbaycan’dakı yaşayan az sayıda misafir Kürdleri zarar verecekdir.

Kuzey Irak Kürd yönetimine ve Türkiye’deki bazı Kürd partiler ve gurupları uyarıyruz ki barış içinde yaşamak için Azerbaycan topraklarına göz dikmesinler. Gayri o taktirde Azerbaycan Türkleri Tarihte olduğu gibi bu kezde saldırganlara gereken dersi verecektir.

Bir Gurup Azerbaycan Milli Faalıları”

Yorum Gönder

 
Top