0

TSK Siber Savunma Komutanlığı’nın ileri seviyedeki teknolojik ihtiyaçları için en mühim adım atıldı. ihtiyaçlarını belirleyen TSK, siber savaşta kullanacağı donanım ve yazılımlar için düğmeye bastı.

Siber komutanlık için milli donanım ve yazılımlar alacak. “Siber Savunma” projesiyle amacının ne olduğunu tanımlayan ve ihtiyaçlarını belirten TSK, “plan Tanımlama Dökumanı” ismi verilen belgeyi hazırladı. milli Savunma Bakanı ismet Yılmaz da söz konusu belgeyi onayladı.

%100 YERLİLİK ŞARTI
TSK alınacak ekipmanların tümünde “Yüzde 100 milli üretim” şartını istiyor. 7/24 esasına göre çalışacak birim için dışarıdan müdahalenin imkansız bulunduğu milli yazılım ve donanımlar alınacak. ancak, alınacak yazılım ve donanım gerektiğinde NATO ile düzenlenecek ortak tatbikatlarda da kullanılabilecek. Bu donanım ve yazılımlar, siber saldırıların başlıcaları olan ağ tarama, hizmet dışı bırakma, ıP aldatmacası, internet servis saldırıları, kablo casusluğu, kriptografik hücum, trafik analizi, tuzak kapı, yemleme, yığın e-posta gönderme (spam), zamanlama saldırıları, zararlı yazılım bu gibi hallerde anında bildirim ve koruma sağlayacak.
2010 yılındaki milli Güvenlik Kurulu Toplantısı’nda alınan kararla temelleri atılan TSK Siber Güvenlik Komutanlığı 2012 yılında kurulmuştu. 30’a yakın personelle vazife piyasa birimin daha da genişletileceği bildirildi.  Siber Komutanlık şu anda TSK sebebi ile kullanılan ağlarda düzenli şekilde siber güvenlik denetlemeleri ve testleri yapıyor.

SİBER ORDULAR KURULUYOR
Dünya çapında tehdit biçimine gelen ve  bundan sonra orduların da “savaş” konusu yaparak önlemler aldığı siber saldırılarla nükleer tesislerde, petrol ve doğalgaz hatlarında problem çıkarılabiliyor. Hava denetim sisteminin kaybedilmesi sonucu uçaklar havada çarpışması tehlikesi doğuyor. Uydu sistemlerinin ele geçirilmesi uyduların düşmesine veya yörüngeden çıkmasına sebep olabiliyor. Askeri birliklerin kullandığı sistemlerin içine sızılarak buralardan casusluk yada %  saf dışı bırakma yapılabiliyor.

Yorum Gönder

 
Top