0



Türkiyede İllegal paylaşımlar için hükümet yazılım satın alıyor. NetClean isimli yazılım istenmeyen içerikleri 5 saniyede silebileceği duyuruldu!



Özel hayatın gizliliğini koruyarak kişisel hakların ihlal edilmemesini isteyen hükümet, Twitter üzerinden yapılan yasa dışı paylaşımlara çözüm bulmak için çabalıyor. Twitter üzerinden paylaşılan yasa dışı her türlü içerik fotoğraf, görüntü ve bilgileri hemen silmek için Türkiye yazılım alıyor. Twitter ile uyumlu çalışan "NetClean" isimli yazılımla, çocuk pornosu, illegal fotoğraf ve terör içerikli paylaşımların tweet olarak atıldıktan 5 saniye sonra otomatikmen silinmesi hedefleniyor.

Gezi olaylarıyla birlikte gerçek dışı görüntü ve fotoğrafların paylaşıldığı, kimi zaman kara propaganda alanına dönüşen, 17 Aralık'tan sonra da özel hayatın gizliliğiyle kişisel hakların ihlal edildiği yer olan Twitter'a karşı yeni bir yöntem bulunduğu iddia ediliyor. 

Türk mahkemelerinin verdiği kararları uygulamadığı için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından erişime engellenen Twitter, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla yeniden erişime açılmıştı. Ancak halen Twitter ile görüşmeler sürdürülüyor. Yapılan araştırmalar sonunda Twitter'daki istenmeyen ve hakkında mahkeme kararı bulunan içerikleri engellemenin yolunun bulunduğu savunuluyor. 

Yazılım için ödenecek miktar ise kulağa çok büyük bir rakam söylüyor. 40 milyon euroluk yazılım dudak uçuklatıcak cinsten. Ama yazılımın içeriğine bakıldığında yapılması gereken bir uygulama. İllegal tweetler 5 saniye içinde silinecek. 40 milyon euroya değer bir yazılım bence.

Twitter kullanıcılarına tavsiyemiz, atacakları tweetten önce birkez daha düşünmeleri. Herhangi bir illegal içerik bulunan tweetler silineceğinden kullanıcılar daha dikkatli tweet atmak zorunda kalıcaklar. Umarız ki kişiler haklıyken haksız duruma düşmesin. 
Sanal ortamlara da fazla kapılmamanızı öneririm.

Yorum Gönder

 
Top