0
 MEHMET BACAKSIZ
Başta Başbakan Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Türklük karşıtı çevreler Andımız’ın kaldırılması karşısında yükselen milli heyecana karşı kendilerini savunmak amacıyla Andımız’ın yazarı merhum Dr. Reşit GALİP’e saldırmaya, en ağır hakaretleri yağdırmaya başladılar. Tayyip ERDOĞAN, 8 Ekim Salı günü partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada merhum Reşit GALİP’i sadece andımızı yazmakla kalmayıp Türkçe ezanı hazırlayan komisyonda görev yaptığını belirterek suçladı. 

Her zaman olduğu gibi yandaşlar hemen Tayyip ERDOĞAN’a destek çıkmaya, hatta O’ndan daha fazla merhum Reşit GALİP’e saldırmaya başladılar.  Bu yandaşlardan birisi İnternethaber.com haber sitesinin yazarlarından Orhan ATALAY, Reşit GALİP’i Türk olmamakla suçlamış. Sayın yazarın iddiasına göre Reşit GALİP, Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde üniversitedeki başarılı Türk profosörleri kovmuş, Onlar’ın yerine Yahudi asıllı profosörleri göreve getirmiş. Bu iddia tamamen yalan, hem de kuyruklu yalan.

Dr. Reşit GALİP, 41 yıllık kısa hayatına her faniye nasip olmayacak muazzam başarılar sığdırmış büyük bir milliyetçi. Türklük düşmanlarının bu kadar insafsızca saldırmaları Türk Milleti’ne yaptığı unutulmayacak büyük hizmetlerden duydukları rahatsızlıktan kaynaklanıyor. Merhumun hayatını  ayrıntılarıyla anlatmak bu yazının hacmini aşacağı için biz merhumun yaptığı başarılı çalışmaların bir özetini vermeye çalışacağız. İşte, büyük Türk Milliyetçisi Dr. Reşit GALİP’in hayatından önemli kesitler:

· 1893 yılında Rodos’ta doğdu. Babası mahkeme reislerinden Mehmet Galip Bey, annesi Münevver Hanım’dır. Her ikisi de Türk asıllıdır. İlk ve ortaokulu Rodos’ta, liseyi İzmir’de okudu. 1911 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ne kaydoldu.

· Tıp Fakültesinde Türk Ocakları’nın bir şubesini açtı. Aynı zamanda askeri okullardaki ocakların müfettişliği görevini yürüttü.

· Öğrenciliği devam ederken gönüllü olarak Balkan Harbi'ne katıldı ve yaralandı. Ardından I. Dünya Savaşı'na katılmak için gönüllü odu; Çatalca ve Kafkasya Cephelerinde savaştı; Erzurum’da hastalanarak geri döndü. Tıp Fakültesini 1917'de bitirebildi.

· Kurtuluş Savaşı yıllarında milli mücadelenin köylerde propagandasını yapmak için teşkilat kurdu, yoğun propaganda faaliyetleri yürüttü.

· Lozan Anlaşması'nın imzalanmasından sonra anlaşma gereğince Türkiye-Yunanistan arasındaki nüfus değişimini düzenlemek için kurulan Türk-Yunan Mübadele Komisyonu'nda delege olarak görev yaptı.
· 1925 yılında Aydın milletvekili seçildi.

· Şeyh Sait İsyanı sırasında, Ali Çetinkaya başkanlığındaki Ankara İstiklal Mahkemesi’nde üye olarak görev yaptı.

· Türk Ocakları'nın 23 Nisan 1930 günkü kurultayında 16 üyeli Türk Tarihi Tedkik Heyeti üyeliğine seçildi ve heyetin genel sekreteri oldu.

· Türk Ocakları'nın kapatılması üzerine onun yerine kurulan Halkevleri’nin kurulmasında etkin rol aldı.
· Sonradan Türk Dil Kurumu'na dönüşecek olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti içinde de yer aldı ve bu cemiyetin çıkardığı Öz Dilimiz dergisinin baş yazarlığını üstlendi.

· 19 Eylül 1932’de Milli Eğitim Bakanı oldu. 26 Eylül 1932'de açılışı yapılan Türk Dil Kurumu'nun başkanı Samih Rıfat Bey hayatını yitirdiğinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanısıra bu kurumun başkanlık görevini üstlendi.
· 1933 yılında Andımız’ın metnini yazdı, okullarda okunmasını sağladı.

· Dünyanın sayılı müzeleri arasına giren Anadolu Medeniyetleri Müzesi onun bakanlığı döneminde tasarlandı. Milli bir müze kurulmasının yanısıra Milli Kütüphane ile İlimler ve Sanatlar Akademisi'nin kurulması onun bakanlık döneminde kararlaştırıldı.

· Bakanlığı dönemindeki en büyük başarısı 1933 yılındaki Üniversite Reformu'dur. İstanbul Darülfünunu'nun çağdaş bir üniversiteye dönüştürülmesi kararı 1931’de verilmişti. Kararın uygulaması Reşit Galip'in bakanlığı sırasında gerçekleştirildi.

· Yakalandığı zatürre hastalığından kurtulamayarak 5 Mart 1934 tarihinde vefat etti.

Yaptığımız kısa açıklamalardan anlaşılacağı üzere merhum Reşit GALİP, Türklük düşmanlarının öfkesini, nefretini çekecek oldukça önemli çalışmalar yapmış. Türk Milleti’ne yaptığı hizmetler çok büyük. Bu sebeple Türklük düşmanları ne kadar kızsalar, köpürseler de Reşit GALİP, unutulmaması ve unutturulmaması gereken milli bir şahsiyet. Türk Milliyetçileri, diğer milli şahsiyetler gibi merhum Reşit GALİP’i de unutmamalı, unutulmaması için gereken tanıtım, anma vb. faaliyetleri kesintisiz sürdürmelidirler, sürdürmelidirler ki, TÜRKLÜK DÜŞMANLARI ÇATLASIN!

Yorum Gönder

 
Top